Zbliżają się święta Bożego Narodzenia. W każdym z naszych domów na wieczerzę wigilijną i same święta przygotowujemy specjalne dania. Chcemy skorzystać z Waszego doświadczenia. Dlatego zwracamy się do wszystkich mam i babć (mogą być też dziadkowie i tatusiowie:-) o przesłanie nam przepisów na dania, potrawy i słodycze świąteczne i wigilijne. Takie, które samodzielnie przygotowujecie na Wigilię i Boże Narodzenie.
Pierniczki mojej Mamy
|
Składniki:
4 szklanki mąki
2 jajka
1,5 szklanki cukru
2 kopiaste łyżki masła
30 dag miodu
2 płaskie łyżki sody
1 łyżka przyprawy do pierników
Wszystkie składniki wrzucić do miski i wyrobić ciasto. Rozwałkować, a następnie wycinać kształty foremkami. Piec 10-12 minut w temp. 180 stopni. Powinny dojrzewać kilkanaście dni. Przepis nadesłała: Karolina Rudzka |
Pierniczki Pani Bożeny
Składniki:
1 kilogram mąki
1 cały proszek do pieczenia
4 łyżki kakao
1 opakowanie przyprawy do pierników
1,5 szklanki cukru pudru
Pół szklanki miodu
5 jaj
Pół kostki margaryny Szczypta soli, woda
Na stolnicy połączyć z sobą wszystkie skladniki (margarynę roztopić). Stopniowo dodawać wodę i dobrze wyrobić ciasto. Ciasto schłodzić w lodówce od 8-24 godz. Wałkować i wykrawać dowolne kształty, posmarować rozmąconym jajkiem i piec 15 min w temp.180-200 stopni. Udekorować. Przed pieczeniem można wyciąć dziurki, by można było powiesić pierniczki na choince.
Przepis nadesłała: Bożena Dąbrowska |
Gołąbki Wigilijne Pani Bożeny
|
Składniki farszu
1 kilogram ziemniaków
3 średnie cebule
2 czerstwe bułki
1 szklanka kaszy gryczanej
1 łyzka oleju
Pieprz, sól.
Składniki sosu 2 cebule 1 szklanka kwaśnej śmietany, łyżka oleju, szczypta cukru. |
Liście kapusty obgotować, wyciąć grube nerwy. Ziemniaki zetrzeć na tarce (soku nie odciskać, ani nie odlewać). Na tarce o większych otworach zetrzeć dwie cebule, trzecią pokroić drobniutko i usmażyć na tłuszczu. Dodać namoczone i odciśnięte bułki. Kaszę sparzyć i przepuścić przez maszynkę razem z niewykorzystanymi liśćmi kapusty. Wszystkie składniki wymieszać, przyprawić solą i pieprzem (nadzienie jest dość rzadkie, ale w czasie duszenia płyn zostanie wchłonięty przez kaszę).
Farsz nakładać na liście, zwinąć gołąbki, układać ciasno w garnku, zalać wszątkiem i dusić na wolnym ogniu lub w piekarniku. Gdy będą miękkie, przyrządzić sos. Cebule posiekać i przyrumienić na tłuszczu, zalać śmietaną, posolić i dodać szczyptę cukru, wymieszać. Ugotowane gołąbki przełożyć do naczynia z sosem i chwilkę zasmarzyć, podawać polane sosem. Smacznego !
Przepis nadesłała: Bożena Dąbrowska |
|