Aktualności >>> Zdrowe posiłki to zdrowe życie >>>

 .: Dzień Zdrowia w gimnazjum

O bezpieczeństwie żywności w gimnazjum

Warmińskie potrawy mieli za zadanie przygotować uczniowie gimnazjum w Bisztynku podczas obchodów Dnia Zdrowia. Dzień ten poświęcony był w szkole wykazaniu związku naszych posiłków z naszym zdrowiem.

Tegorocznym tematem przewodnim obchodów Dnia Zdrowia było bezpieczeństwo żywności. Gimnazjaliści z Bisztynka włączyli się w obchody tego dnia poprzez przygotowanie prac plastycznych - plakatów oraz sporządzenie potraw "Smaki Warmii".

Dodatkowo mieli też estetycznie nakryć do stołu oraz podać przepis, według którego zostało sporządzone danie. Potrawy miały być wykonane z prostych składników, które są płodami naszej warmińskiej ziemi. Uczniowie wykazali się dużą pomysłowością w tej konkurencji. Na stołach znalazły się ryba (nadziewana ziołami), kartacze, czernina, rosół, zupa ogórkowa, naleśniki z różnym nadzieniem, babka, sałatka, pierogi i różne przystawki.

Informacje znajdujące się na plakatach oraz przedstawionej przez uczniów prezentacji multimedialnej zawierały kluczowe informacje dotyczące ścisłego związku między tym co jemy, a naszym stanem zdrowia. Toksyny, metale ciężkie, bakterie, pasożyty, wirusy to tylko część zagrożeń naszej żywności, które mogą się pojawić na każdym etapie jej produkcji i przygotowania do konsumpcji .Dlatego warto o tym przypominać i wybierać zdrową żywność oraz dbać o sposób przechowywania i higienę przygotowywania posiłków.

Dodatkową zaletą tej imprezy była możliwość pomiaru ciśnienia tętniczego oraz poziomu glukozy we krwi przez szkolną pielęgniarkę. Po rozdaniu owocowych nagród, uczniowie udali się na stadion miejski, aby wziąć udział w Biegu o Zdrowie i innych zajęciach sportowych, zorganizowanych przez nauczycieli wychowania fizycznego. Organizacją Dnia Zdrowia zajęły się Beata Majewska i Maria Baranowska.

Beata Majewska - 02.05.2015 r.

Materiał znajdziesz także na portalu:






Copyright: www.bisztynek24.pl 2015