Dnia 13.06.2009r. na Zamku w Reszlu odbyła się konferencja nt "Miasta Sieci Cittaslow w promocji Województwa Warmińsko-Mazurskiego", oraz festyn - jarmark zorganizowane przez Stowarzyszenie Kulturalne "Reszelanie" - beneficjenta grantu z Urzędu Marszałkowskiego oraz Urząd Gminy w Reszlu.
Otwarcia konferencji dokonał Burmistrz Reszla Zdzisław Szypulski, który przywitał zaproszonych gości, następnie głos zabrał Członek Zarządu Województwa Warmińsko - Mazurskiego - Pana Jarosław Słoma.
Kolejnym punktem konferencji były wystąpienia przedstawicieli Polskiej Krajowej Sieci Miast Cittaslow - Reszla, Biskupca, Bisztynka i Lidzbarka Warmińskiego dokonali prezentacji swoich miejscowości. Bisztynek prezentowała multimedialnie Marlena Grabowska z Urzędu Miejskiego w Bisztynku.
Po części oficjalnej, prezentacyjnej i panelu dyskusyjnym, na placu przed Ratuszem Miejskim w Reszlu rozpoczął się festyn Cittaslow. Bisztynek reprezentowany był przez zespół Kontakt działający przy OKiAL w Bisztynku oraz solistkę - Kaję Wysocką i zespół Devil's Stone. Rozstrzygnięto również "Konkurs na najsmaczniejszą, tradycyjną potrawę- produkt regionalny miast Cittaslow".
Przyznano trzy równoległe nagrody w kategorii indywidualnej:
- "CHLEB BABUNI"- Zakład Piekarski Jan i Dariusz Trzczak w Reszlu
- "KAPUSTKA WIOSENNA"- Iwona Stańko - Gmina Bisztynek
- "LIKIER RÓŻANY"- Zofia Dobosz- Lidzbark Warmiński.
Podczas trwania festynu można było zwiedzać specjalnie przygotowane stoiska, na których swoje wyroby prezentowali przedstawiciele i rzemieślnicy z Reszla, Biskupca, Bisztynka i Lidzbarka Warmińskiego.
Zainteresowanych recepturą nagrodzonej "Kapustki wiosennej" przygotowanej przez Irenę Stańsko z Sątop zapraszamy niże. Pod zdjęciami znajdziecie oryginalny przepis przekazany nam przez autorkę potrawy.
KAPUSTKA WIOSENNA IRENY STAŃKO
Składniki: główka młodej kapusty, pół kostki masła, 30 dag boczku, 1 cebula, pół kilograma mąki, koper, sól, pieprz, przyprawy.
Sposób przygotowania: Kapustę poszatkować i lekko obgotować oraz odcedzić. W oddzielnym garnku kapustę poddusić na maśle. Przesmarzyć boczek z cebulą. Z mąki zagnieść ciasto - tylko z wodą. Z ciasta zrobić makaron - grube paski podobne do łazanek. Makaron ugotować i odcedzić. Wymieszać wszystkie składniki i doprawić do smaku. SMACZNEGO :-)
Krzysztof Majcherek, Andrzej Grabowski - 24.06.2009 r.
|