Kucharz Maciej Maciejewski przekonał dziś uczestników warsztatów kulinarnych, że z prostych składników można szybko i tanio przygotować bardzo smaczne oraz zaskakujące dania.
Dwa warsztaty kulinarne w ramach projektu "Kulinarnie Mocni" poprowadził dziś w pomieszczeniach Centrum Informacji Turystycznej w Bisztynku edukator Banku Żywności z Olsztyna, szef kuchni Maciej Maciejewski.
Uczestnicy spotkania, osoby korzystające z programu operacyjnego Pomoc Żywnościowa (POPŻ) miały okazję nauczyć się, jak przygotować smaczne i proste posiłki, jak z prostych składników, sprytnie gospodarując zasobami spiżarni i używając odpowiednich kompozycji ziół i przypraw, stworzyć smaczne i zdrowe dania.
Uczestniczyliśmy w jednym z warsztatów zorganizowanych przez Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej, który w gminie Bisztynek zajmuje się pomocą żywnościową i rozdzielaniem żywności pochodzącej z Banku Żywności.
Prowadzący zajęcia zaproponował uczestnikom wykonanie mussaki - oczywiście z beszamelem, sałatki warzywnej, sosu meksykańskiego i deseru w postaci pieczonych gruszek z cynamonem, miodem, serem twarogowym i... szczypiorkiem.
Każda z grup uczestników wykonywała jedno z dań. Każde z nich okazało się proste w wykonaniu, zwłaszcza jeśli wykonuje je kilka osób.
Warsztaty zakończyły się degustacją gotowych dań. Ze stołów zniknęły wszystkie przyrządzone potrawy.
- Takie warsztaty prowadzę w wielu miejscach naszego regionu. Ich celem jest pokazanie, że nie cena produktu decyduje o smaku gotowego dania a odpowiednia kompozycja. Pokazuję proste w wykonaniu dania i takie, które można przyrządzić stosunkowo szybko - mówił Maciej Maciejewski.
Uczestnicy warsztatów dopytywali na koniec kiedy odbędą się kolejne warsztaty. Kierowniczka MOPS w Bisztynku Lidia Tomasik zapewniła, że na pewno się odbędą choć nie mogła jeszcze określić dokładnej daty ich przeprowadzenia.
Przepis na mussakę:
Produkty:
- ok. 200 gram ziemniaków,
- 750 gram mięsa mielonego (mieszanka wieprzowego i wołowego),
- 150-200 gram koncentratu pomidorowego,
- żółty ser,
- cebula, czosnek (kilka ząbków)
- cukinia
- gałka muszkatałowa, sól, pieprz,
- beszamel
Przygotowanie beszamelu:
Do rondla wlać około 50 ml oleju (lub masła klarowanego) i wsypać dwie czubate łyżki mąki. Doprawić solą i pieprzem oraz gałka muszkatałową. Rondel postawić na ogień i podgrzewać masę ciągle mieszając. Po podgrzaniu wlać 0,5 litra zimnego mleka i nadal ciągle i intensywnie mieszając gotować tak długo aż będzie miał on konsystencję bardzo gęstego budyniu. Następnie doprawić beszamel do smaku. Powinien mieć smak i aromat gałki muszkatałowej.
Przygotowanie mussaki:
Ziemniaki obrać, pokroić w cienkie plastry i ułożyć w formach do pieczenia na dnie tak, aby były ich dwie warstwy. Skropić olejem, posolić i zapiekać w piekarniku do czasu aż zaczną nabierać na brzegach złotego koloru po czym wyjąć z piekarnika.
Usmażyć drobno pokrojoną cebulę (zeszklić), Ząbki czosnku roznieść, pokroić posypać solą i zetrzeć nożem na jednolitą masę. Cebulę dodać do mięsa i wyrobić je a następnie smażyć na patelni. Aby nie tworzyły się zwarte kawałki mięsa dobrze jest dolewać do mięsa wody. Smażyć do czasu całkowitego wyparowania wody. Dodać koncentrat pomidorowy i czosnek.
Do usmażonego mięsa dodać około połowy objętości beszamelu i dokładnie wymieszać. Tak przygotowane mięso układać w formach do pieczenia na upieczone ziemniaki. Wygładzić powierzchnię i następnie zakryć ją plastrami cukinii. Cukinię przykryć warstwą pozostałego beszamelu a na całość zetrzeć żółty ser. Formy wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni (z termoobiegiem) i piec około 30 minut, aż do momentu gdy ser nabierze złotej barwy. | Przepis na deser z gruszki
Produkty - 10 gruszek (soczystych lecz twardych) - miód pszczeli - cynamon - serek biały puszysty - drobno posiekany szczypiorek - sól
Przygotowanie: Gruszki pokroić wzdłuż na połówki i usunąć gniazda nasienne. Nie obierać ze skórki. Posmarować miejsce krojenia i po gniazdach nasiennych miodem i oprószyć cynamonem oraz bardzo niewielką ilością soli a następnie ułożyć połówki gruszek na blasze i piec w piekarniku w temp. 180 stopni przez około 15 minut.
Następnie wyjąć, w miejsca po gniazdach nasiennych nałożyć serka i ponownie piec w piekarniku aż serek się lekko stopi. Po wyjęciu wszystkie gruszki oprószyć drobno posiekanym, drobnym szczypiorkiem. |
Andrzej Grabowski admin@bisztynek24.pl - 09.11.2017 r.
Materiał znajdziesz także na portalu:
|